De ingezonden brief 'Beste vroedvrouw' van Abdelkader Benali

Soms lees je iets wat de essentie zo raakt.
Soms lees je iets waar zo goed wordt weergegeven waar het om draait.
Soms lees je iets waar de woorden zo goed gevonden zijn…

De ingezonden brief ‘Beste vroedvrouw’ van Abdelkader Benali in het Parool van 19 december 2020 is dat iets. Abdelkader beschrijft zo prachtig de geboorte van zijn dochter onder begeleiding van een verloskundige. (Met veel dank aan deze collega-verloskundige.)

Het beroep van verloskundigen is goed te omschrijven in de handelingen en taken rondom de begeleiding van zwangerschap en geboorte. Het ondersteunen van vrouwen bij hun eigen wensen en behoefte én vrouwen in hun kracht zetten is lastiger te beschrijven.

En juist daar raakt Abdelkader de kern in zijn brief. Dit is wat verloskundigen doen, dit is wat het verschil maakt voor vrouwen en dit is waarom de zorg door verloskundigen belangrijk is.

Dat hij de verbinding met vrouwelijk leiderschap legt in tijden van COVID-19 is iets wat mij uit het hart is gegrepen. Ik heb veel gelezen over vrouwelijk leiderschap en het motiveert mij in mijn rollen als voorzitter van de beroepsorganisatie van verloskundigen en in de lokale politiek. In mijn ogen raakt hij hier dan ook een belangrijk punt.

Ik heb Abdelkader in een persoonlijk bericht via social media bedankt als voorzitter van de Nederlandse verloskundigen. Hij antwoorde dat voor hem ‘de verloskundige’, de persoonlijkheid van 2020 was. Wat een cadeautje als afsluiting van het jaar van de verloskundige (De WHO benoemde 2020 het jaar van de verloskundigen en de verpleegkundigen).

Lees dan ook zeker de brief van Abdelkader. En ons verloskundigen wens ik toe dat we naast de juiste woorden voor de vrouw ook steeds beter de juiste woorden voor ons mooie vak in de gehele breedte kunnen vinden. Want woorden, die doen ertoe.